80% van de kinderen wordt onveilig vervoerd

10-12-2018

Het was toch even schrikken toen Veiligheid NL en het Erasmus MC naar buiten brachten dat acht op de tien kinderen onveilig worden vervoerd in een auto. Het niet goed vastzetten van je kind kan leiden tot levensgevaarlijke situaties met alle gevolgen van dien… 

Voor onderzoek van Veiligheid NL werden afgelopen juli 470 kinderen tussen de nul en acht jaar oud geobserveerd. Het onderzoek kwam er in opdracht van de Taskforce Kinderveiligheid, een samenwerkingsverband van o.a. Veiligheid NL, Maxi-Cosi, ErasmusMC en kindertraumachirurg dr. William Kramer.

In 2013 namen zij ook al de proef op de som. Destijds zat 75% van de kinderen tussen de 0 en vier jaar niet veilig in de auto. Vijf jaar later is dit schokkende aantal zelfs verhoogd naar 80% van de nul- tot achtjarigen. De onderzoekers noemen de uitkomsten zeer schokkend en verontrustend. Helemaal toen bleek dat 90% van de ouders ervan overtuigd waren dat hun kind achterin goed beschermd zat.

“Al bij een botsing met 30 kilometer per uur wordt een kind dat los in zijn stoel zit als een raket door de wagen geschoten. De klap tegen de voorstoel of door de voorruit kan fataal zijn,” waarschuwt chirurg Kramer die vele slachtoffertjes behandelde met ernstig hoofd- en nekletsel, inwendige bloedingen en gebroken armpjes en beentjes. “Het leed kan enorm zijn. Oók voor de ouders.”

In 2017 belandden vijfhonderd kinderen tussen de nul en acht jaar op de eerste hulp nadat zij betrokken waren bij een auto-ongeluk. 40% van deze kinderen waren jonger dan drie jaar. Aan de kwaliteit van de autostoel ligt het meestal niet, de boosdoener is vaak het niet lezen van de handleiding of het ontbreken van goede uitleg bij aanschaf van de stoel. Ook zijn ouders te tolerant, zegt Kramer. “Als Jantje bij het vastgespen zit te dreinen, is de stressreactie van een ouder: ‘laat hem nog maar even loszitten. Het is maar een klein stukje.’ Nóóit doen.”

Niet alleen ouders maken fouten bij het vastzetten van kinderen in de autostoel. Het onderzoek laat ook zien dat kinderen bij anderen in de auto, bijvoorbeeld bij opa’s en oma’s ook niet veilig zitten. Zij hebben nog meer moeite met het vastzetten van de autostoel. Kinderen worden onveiliger vervoerd bij anderen in de auto dan de eigen ouders. Dus, gaat je kind met iemand anders mee in de auto? Leg dan goed uit hoe het kind vastgezet moet worden en zorg ervoor dat er een autostoel aanwezig is!

Hoe moet je het autostoeltje goed bevestigen? Dat lees je hier.  

(Bron: AD)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *