Eerste genetisch gemanipuleerde baby geboren

09-12-2018

In China claimt een arts de allereerste ‘designerbaby’ te hebben geproduceerd. Hij zou het DNA van de baby zodanig hebben gemanipuleerd dat het meisje resistent is tegen hiv. Het nieuws roept gemengde reacties op. Is de doos van Pandora geopend of bewijst He Jiankui de mensheid een grote dienst?

“Twee mooie kleine Chinese meisjes genaamd Lulu en Nana zijn een paar weken geleden geboren,” onthulde de onderzoeker deze maand, “huilend en net zo gezond als elke andere baby.” Maar, dat deze tweeling bepaald niet is zoals elke andere tweeling, dat is wel duidelijk. Het zijn de eerste mensen ter wereld die genetisch zijn gemanipuleerd.

Het nieuws deed de wetenschapswereld even stilstaan. Van over de hele wereld reageren wetenschappers en ethici vol verontwaardiging en afschuw op het nieuws van He Jiankui. Volgens Sebastiaan Mastenbroek, voortplantingsonderzoeker van het AMC, zijn de gevolgen potentieel enorm. “Door DNA aan te passen, dat wordt doorgegeven aan de kinderen van je kinderen, pas je de mens aan. Je verandert onze soort.”

Is het hek nu van de dam? Kunnen rijke mensen straks een designerbaby bestellen met een hoog IQ, blauwe ogen of de kwaliteiten van Christiano Ronaldo? Dit is natuurlijk hét angstbeeld dat nu door menigeens hoofd schiet. Veel fantasie is er nu natuurlijk niet meer nodig om te bedenken dat binnen niet al te lange tijd een übermensch gecreëerd kan worden. De beroemde Britse natuurkundige Stephen Hawking waarschuwde hier eerder over: “Zo kan zelfs een nieuw mensenras ontstaan dat ons uitroeit.”

Volgens Maasbroek zou het repareren van een gen efficiënt kunnen zijn. “Maar voor je die techniek op menselijke embryo’s gaat toepassen, moet je heel zeker weten dat het veilig is. Dat je niet onbedoeld ook andere stukjes DNA verandert, dat er geen onwenselijke effecten zijn op lange termijn. Zo ver zijn we nog lang niet. Ook de ethische discussie – in welke gevallen je dit zou willen – moet nog worden gevoerd.”

Precies dit is de reden waarom er wereldwijd de consensus is waarom er niet aan het DNA van mensenbaby’s mag worden geknutseld. De verontwaardiging in veel landen op het nieuws van Hi Jiankui is dan ook logisch. In China zelf is ook met grote verontwaardiging gereageerd en de Chinese regering heeft onmiddellijk onderzoek naar de zaak ingelast. Veel Chinese wetenschappers distantiëren zich bovendien uitdrukkelijk van hun collega.

Volgens Mastenbroek kan het nieuws een hoax zijn, maar net zo goed waar. “De techniek is niet zo ingewikkeld. We wisten dat dit er binnen een paar jaar wel aan zat te komen.”

Ondanks alle kritiek vindt Jiankui dat hij de wereld een dienst heeft bewezen. “De techniek is een logisch vervolg op IVF, waar aanvankelijk ook veel weestand tegen was.” Jiankui wist dat hij veel kritiek zou krijgen. “Maar die ben ik bereid op mij te nemen. Als vader van twee dochters kan ik mij zelf geen mooier geschenk voorstellen dan ik twee ouders nu gegeven heb.”

(Bron: AD)

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *