Onderzoek: eten van placenta biedt geen gezondheidsvoordelen

19-11-2018

Wat doe je met je placenta nadat je kind is geboren? Bij sommige mensen lopen de rillingen over hun rug als ze de placenta alleen al zien. Anderen maken er pillen van, een smoothie, of eten ‘m ‘gewoon’ rauw, omdat ze denken dat het een superfood is. Geen grap. Het eten van de placenta zou gezondheidsvoordelen bieden. Zo zou het de kans op een postpartum depressie tegen gaan en de aanmaak van borstvoeding vergroten.

‘Niets van waar’, zeggen onderzoekers nu. Onderzoekers aan de universiteit van Nevada besloten namelijk de dubieuze trend van het eten van de placenta te onderzoeken.

In het onderzoek werden 27 vrouwen in twee groepen verdeeld: de ene helft van de vrouwen slikten drie weken lang iedere dag een pil waarin hun eigen placenta was verwerkt. De andere helft van de vrouwen slikten een pil waarin geen placenta was verwerkt. Uiteraard wisten de vrouwen zelf niet of zij pillen met of zonder verwerkte placenta innamen.

Wat blijkt? De onderzoekers concluderen dat de mate van vermoeidheid en de stemming van de vrouwen niet worden beïnvloed door het eten van de placenta evenmin de aanmaak van borstvoeding. Ook was er geen enkel bewijs dat er andere gezondheidsvoordelen zitten aan het eten van de placenta. Sterker nog: het eten van dit orgaan zou zelfs door de relatief hoge concentraties zware metalen en andere giftige stoffen gevaarlijk kunnen zijn.

Zo komen de onderzoekers met een voorbeeld van een Amerikaanse vrouw. Na het eten van de placenta liep zij een dodelijke bloedinfectie op. Via de borstvoeding kwam deze infectie ook bij haar baby terecht.

De onderzoekers benadrukken echter wel dat de studie herhaald moet worden met meer proefpersonen om definitief antwoord te kunnen geven op de vraag of de placenta gezondheidsvoordelen kan bieden. Maar, tot nu toe hebben de onderzoekers geen enkele aanwijzing in die richting gegeven.

Je kunt dit hapje dus lekker aan je voorbij laten gaan.

1 Reactie

  1. Bo

    Erg interessant om te lezen.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *