Minder liefdesbaby’s, meer wensbaby’s’

3-12-2018

Volgens bevolkingsexpert Jan Latten wordt het steeds normaler om samen met iemand een kind te hebben, terwijl die persoon niet je geliefde is. “Er komen steeds meer wensbaby’s en minder liefdesbaby’s.”

Steeds meer baby’s worden geboren in een huis bij een moeder óf een vader. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek die in de Landelijke Jeugdmonitor zijn gepubliceerd. In 2000 waren er zo’n 12.000 kinderen die werden geboren in een gezin met één ouder. Inmiddels is dit aantal gestegen naar ruim 15.200 kinderen, een stijging van ruim 26%.“De levensloop die eerder normaal was: uit huis, partner vinden en kinderen krijgen, verloopt niet meer zo”, schrijft hoogleraar Sociale Demografie van de Universiteit van Amsterdam, Jan Latten.

Tegenwoordig nemen vrouwen als zij wél een relatie hebben maar niet samenwonen, eerder een ‘kind op afstand.’ “Met de toename van dit soort constructies, krijg je ook nieuwe gezinsvormen”, zegt Latten. Volgens hem denken vrouwen tegenwoordig: ik heb mijn grote liefde nog niet gevonden op mijn veertigste, misschien handig om toch alvast een kind te krijgen. Zo komen er steeds meer wensbaby’s en minder liefdesbaby’s.

Dit bevestigt ook hoofd van de onderzoeksgroep jeugd bij het Verwer-Jonker Instituut Frouke Sondijker. “Medische technieken bieden meer mogelijkheden bijvoorbeeld door eicellen in te laten vriezen en later alsnog moeder te worden.’’ De ‘genetische gezinnen’ zijn echter niet de enige mogelijkheden zegt Sondijker. “Tegenwoordig zijn steeds meer vormen acceptabel zoals twee moeders, twee vaders, of alleenstaande moeders of vaders.”

(Bron: AD)

1 Reactie

  1. Jasmijn

    Leuk onderwerp

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *