Toename aantal oudere moeders

13-11-2018


“16 en zwanger” en “tienermoeders”, dit zijn termen die we dagelijks voorbij horen komen op zowel televisie als internet. Deze trend is echter in de Verenigde Staten aan het dalen. De geboortecijfers voor tienermoeders, in de leeftijd 15 tot 19 jaar, zijn in 2015 gedaald met 8% in vergelijking met 2014. Aan de andere kant, het aantal zwangere vrouwen tussen de 40 en 44 jaar hebben juist te maken met een stijging in 2015.

In de leeftijdsklasse 40 tot 44 jaar waren er 11 geboortes per 1000 vrouwen in 2015. Dit is een stijging van 4% van 2014 tot 2015. In de periode tussen 2000 en 2014 is het aantal vrouwen dat een kind kreeg van 35 jaar en ouder zelfs met 23% gestegen.

Hoe kunnen we dit verklaren? Onderzoek heeft aangetoond dat de karaktereigenschappen van oudere moeders enorm veranderd is in de afgelopen jaren. Wanneer een vrouw vroeger kinderen kreeg op haar 30ste werd gezegd: “Ze gaat heel veel kinderen krijgen en ze zal in armoede terecht komen.” Tegenwoordig zeggen ze dat oudere moeders meer geschoold zijn en sociaaleconomisch beter ontwikkeld zijn. Dr. Goisis, politiek en economisch onderzoeker aan de school in Londen van economie en politicologie, zegt: “Deze vrouwen zijn geneigd om bevooroordeeld te worden en daarom zorgen ze beter voor zichzelf tijdens de bevalling. Ze zijn minder snel geneigd om te roken en sneller geneigd om aan borstvoeding te beginnen, dan jongere moeders.”

Niet alleen in de Verenigde Staten is er een trend gaande wat betreft vrouwen die op latere leeftijd zwanger worden. Ook in ons land is er een grote stijging qua leeftijd bij vrouwen die hun eerste kind krijgen. In 1970 was de gemiddelde leeftijd 24,4 jaar en in 1990 27,5 jaar. Van 2004 tot 2012 was de gemiddelde leeftijd 29,4 jaar oud. Hoger opgeleide vrouwen wachten veel langer. Bij de geboorte van hun eerste kind zijn ze gemiddeld 34 jaar oud. Zij vinden hun carrière en scholing heel belangrijk. 58% van de vrouwen die twintig is, zegt veel negatieve effecten te zien voor hun carrière als ze op jonge leeftijd kinderen krijgen. Veel vrouwen die op latere leeftijd een kind krijgen, hebben te maken met negatieve reacties. Denk hierbij aan: “Het is niet eerlijk voor het kind, omdat hij/zij vroeg wees kan worden.”, “Er is een grote kans dat het kind het Syndrome van Down heeft”, en ga zo verder. Dit zijn heftige reacties en de vrouwen voelen zich daarom ook vaak beledigd en onzeker.

(Bron: nytimes.com en nrc.nl)

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *